Forum Wieluński Zwierzyniec Strona Główna


Wieluński Zwierzyniec
Forum dla przyjaciół i wolontariuszy Przytuliska "Zwierzyniec", wielbicieli zwierząt oraz mieszkańców Wielunia. www.schronisko.wielun.pl
Odpowiedz do tematu
Jeść
Aska
Zwierzozwierz
Zwierzozwierz

Dołączył: 08 Paź 2005
Posty: 1085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zgierz

To może jakiś mały kącik kulinarny z wegetariańskimi przepisami. Mogę zapropować Wam od czasu do czasu coś fajnego i szybkiego, a przede wszystkim smacznego , hmm...
Zobacz profil autora
irma
Zwierzozwierz
Zwierzozwierz

Dołączył: 05 Sie 2005
Posty: 1392
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

no to dawaj szybciutko
Zobacz profil autora
AnJa
Zwierzofan
Zwierzofan

Dołączył: 27 Sie 2006
Posty: 785
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gorzów Wlkp.

Też chętnie poczytam i skorzystam
Janusz od dziewięciu lat nie je mięsa, z wyjątkiem ryb oraz innych żyjątek wodnych
Niestety ja raz w czas, tzn. raz na kilka tygodni zjadam jakąś wędlinę
Zobacz profil autora
Justyna
Zwierzofan
Zwierzofan

Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 670
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

Super! My co prawda jesteśmy mięsożerni, ale nie fanatycznie i wegetariańskie jedzenie też uważamy za godne uwagi, a jak mówisz że można je szybko przygotować, to dla mnie już pełna bomba!
Zobacz profil autora
Aska
Zwierzozwierz
Zwierzozwierz

Dołączył: 08 Paź 2005
Posty: 1085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zgierz

ok. 30 dkg pieczarek
1 puszka anchois
1 mały słoik kaparów
ok. 30 czarnych oliwek
oliwa z oliwek
śmietana 30%
parmezan

Pieczarki obieramy i kroimy na średnio drobne kawałki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek (oliwy musi być trochę więcej niż ledwo na dnie).
Jak się przesmażą (ok. 5-7 min.) dodajemy pokrojone anchois (+ zalewa z puszki), osączone kapary i pokrojone w krążki oliwki, mieszamy i smażymy razem ok. 5 min. Dodajemy śmietanę (po trochu, bo się zważy) i energicznie mieszamy. To jest sos do spaghetti, więc w momencie wrzucenia pieczarek do garnka wstawiamy wodę na makaron, bo przyrządzenie sosu trwa tyle co gotowanie makaronu. Posypujemy utartym parmezanem (trochę). Do tego białe wytrawne wino i mamy kolację dla dwojga.

Ponieważ moja córka ma od czasu do czasu napady mięsożerstwa, to dopóki jej nie przejdzie jada kurczaka .
Nie wiem czy lepiej ptaka niż ssaka, ale kilka przepisów będzie
Zobacz profil autora
Justyna
Zwierzofan
Zwierzofan

Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 670
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

Spaghetti! Super! Opis brzmi smakowicie, na pewno skorzystam!
Zobacz profil autora
Aska
Zwierzozwierz
Zwierzozwierz

Dołączył: 08 Paź 2005
Posty: 1085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zgierz

To dziś sałatka. Ucieszycie się, bo z kurczakiem.

1 średni kurczak z rożna
szklanka ryżu
1 średni zielony ogórek (wężowy)
majonez

Od razu uprzedzam, że nie gotuję ryżu w torebkach (brr...).
Poniżej przepis na smaczny, sypki ryż w dowolnej ilości (ważne są proporcje i czas).
Ryż gotujemy w skali 1 szklanka ryżu, 2 szklanki wody + łyżeczka soli.
Pod przykryciem, od momentu zagotowania, na bardzo małym ogniu (ma sobie tylko pyrczeć) 18 min., następnie wyłączamy gaz i absolutnie nie odkrywamy ryżu przez następne 20-25 min. (dochodzi ). W międzyczasie z kurczaka oddzielamy mięso i kroimy na kawałki 1cmx1cm max., ogórka szorujemy i kroimy ze skórką na dosyć cienkie półplasterki. Jak ryż wystygnie, ale nie całkiem mieszamy wszystko razem, dodajemy odrobinę soli do smaku, ok. 2 łyżek majonezu i szybko zjadamy, bo z ciepłym ryżem jest rewelacyjne (jak wystygnie też - pamiętam ).

Nie wiem jaki jest Wasz stosunek do czosnku (ja uwielbiam), ale przepis na pomidory pod pierzynką (z czosnkiem) jest absolutnie fantastyczny. Następnym razem .
Zobacz profil autora
Justyna
Zwierzofan
Zwierzofan

Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 670
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

Pomidory i czosnek uwielbiam!
Jeżeli Aska pozwolisz, to ja też wrzucę do Twojego Kącika Kulinarnego swoje trzy grosze

Fantastyczne spaghetti na upalne (i nie tylko) dni:
makaron spaghetti (1/2 opakowania)
puszka pomidorów (najlepiej już pokrojonych, bo po co się z tym babrać ) a w sezonie odpowiednia ilość pomidorów świeżych
1-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
ok. 1/2 opakowania sera typu camembert lub brie
ok. łyżka oliwy z oliwek
bazylia świeża ew. suszona
sól, pieprz do smaku

jeżeli mamy świeże pomidory, to parzymy je, obieramy ze skórki, kroimy w dość drobne kawałki, wrzucamy do miski
jeżeli mamy pomidory w puszce, to otwieramy puszkę i wrzucamy zawartość do miski
kroimy ser w jak najdrobniejszą kosteczkę i wrzucamy do tej samej miski,
przeciskamy czosnek przez praskę (no chyba że chce nam się go drobniutko posiekać, mnie się z regóły nie chce ) i wrzucamy do całej reszty,
całość polewamy oliwą, doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i mieszamy.
gotujemy makaron (jeżeli robimy wersję super ekspres tzn. pomidory pokrojone z puszki, bazylia suszona, czosnek przez praskę, to oczywiście zaczynamy od postawienia wody na makaron, bo i tak nim spaghetti będzie dobre, to my już dawno będziemy mieli całą resztę zrobioną ), odcedzamy, (NIE hartujemy zimną wodą!), gorący wrzucamy do miski z sosem, mieszamy całość i danie gotowe! Jak już pisałam na wstępie, wyśmienite jedzonko szczególnie na upalne popołudnia.
Można je wykonać również w wersji super light, tzn. zrezygnować z sera i zwykły makaron zastąpić pełnoziarnistym, też dobre i prawie nie tuczy
Zobacz profil autora
Blink
Moderator
Moderator

Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 497
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wieluń

No to ja dodam tez cos od siebie:

Wykonanie:
2 kalafiory (100 dag),
sól,
cukier,
25 dag pieczarek,
3 łyżki masła,
1 łyżka tłuszczu do naczynia,
2 łyżki posiekanej zieleniny,
3 pomidory (25 dag),
2 łyżki mąki,
1 szklanka mleka,
2 łyżki ketchupu

Kalafiory oczyścić, opłukać w wodzie zakwaszonej octem. Włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru, ugotować bez przykrycia na półmiekko (10 min), osączyć. Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, osuszyć, pokroić na plasterki, poddusić 5-10 min. na 1 łyżce masła. Szerokie naczynie wysmarować tłuszczem. Jeden z kalafiorów położyć głąbem do spodu na środek naczynia. Drugi podzielić na cząstki, wymieszać z pieczarkami i połową zieleniny, posolić, rozmieścić wieńcem wokół kalafiora w naczyniu. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na grube cząstki, ułożyć na wieńcu. Masło (2 łyżki) roztopić, rozmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, odstawić z ognia, wlewać powoli zimne mleko mieszając trzepaczką, posolić, zagotować mieszając. Wymieszać z ketchupem. Polać kalafior. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Posypać pozostałą zieleniną.

Mojej MałejGosi smakuje wysmienicie
Zobacz profil autora
Justyna
Zwierzofan
Zwierzofan

Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 670
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

Nie dość, że brzmi smakowicie, to jeszcze musi bardzo efektownie wyglądać!
Zobacz profil autora
Justyna
Zwierzofan
Zwierzofan

Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 670
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

Blink, a próbowałeś eksperymentować i zastąpić kalafiora brokułami?
Zobacz profil autora
Blink
Moderator
Moderator

Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 497
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wieluń

Tak, raz tak zrobilem ze na dole byl kalafior a dookola wlasnie brokuły. Tez pyszne.
Zobacz profil autora
Amie
Adminka
Adminka

Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 1090
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

A ja uwielbiam taką potrawę: Do miski wrzucam pokrojone na kawałki (wielkość taka akurat do buzi na kęs ) ziemniaków, papryki, brokuł, kalafiorów, cukinii, cebuli, pieczarek (w różnych modifikacjach, zależy co mam), polewam olejem i przyprawiam (pieprz, sól, papryka ostra, czosnek). A potem taką mieszankę wrzucam albo do piekarnika na papier (jeśli ktoś lubi przypieczone), lub do rękawa foliowego (jeśli bardziej duszone), albo do folii aluminiowej (robię takie zamknięte kokony) i na grilla.

Straaasznie mi to smakuje, a mięsożercy z powodzeniem mi podkradają. (radzę więc zrobić podwójną ilość )

Aha dodaję też czasem parówki sojowe lub kiełbaski sojowe
Zobacz profil autora
Karolina
Zwierzofan
Zwierzofan

Dołączył: 19 Maj 2006
Posty: 576
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

To i ja dorzuce cos pysznego
Przepis skopiuje z netu, ale sprawdzalam i jest pyszny (robilam jote w jote wg. tego przepisu). Szkoda tylko ze trzeba bedzie poczekac na sliwki... chociaz mozna podobno robic takze z rabarbarem a jak patrze na szybkosc tegorocznej wiosny to wydaje mi sie, ze rabarbar bedzie juz za chwilke

Składniki:
- Półtorej szklanki kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody (lub 1 szklanka wody i 2 szklanki mleka) - ja robilam na wodzie
- 2 łyżki masła
- 30 dag śliwek
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- cynamon
- sól
- masło lub olej do wysmarowania żaroodpornego naczynia
- śmietana do polania.

Sposób przyrządzania:

Kaszę wsyp do rondla i zalej gotującą się wodą. Dodaj łyżkę masła, posól i gotuj pod przykryciem około pół godziny - nie powinna być całkiem miękka. Nagrzej piekarnik do 170 - 180°C, przygotuj naczynie do zapiekania. Śliwki umyj, osącz, usuń pestki, oprósz częścią cukru zwykłego i waniliowego oraz cynamonem. Gorącą kaszę wymieszaj z resztą cukru i ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami na przemian ze śliwkami (kasza powinna stanowić pierwszą i ostatnią warstwę). Posyp wierzch kawałeczkami masła. Zapiekaj pod przykryciem przez 30 - 40 min.
Podawaj z cukrem waniliowym i śmietaną. Do kaszy można przed zapieczeniem dodać orzechów lub rodzynek, a zamiast śliwek użyć jabłek lub rabarbaru.
Zobacz profil autora
Amie
Adminka
Adminka

Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 1090
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

A czy ktoś ma pomysł co zrobić z kuskusem?
Zobacz profil autora
Jeść
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 2  

  
  
 Odpowiedz do tematu