MałGośka
Adminka
|
A co z tym obiecanym kuskusem? Bo w życiu sama nie używałam, ale jadłam - i smakowało
|
||||||||||||||
|
MadziA
Zwierzofan
|
Aśka- przepis podany wyżej (z pomidorami) pyszny. Jak przełożę zdjęcia zaprezentuję fotograficznie jak wyszło. Bardzo smakowało mi i rodzince. Czosnku dałam duuużo (uwielbiam ).
Tak więc ja przepis sprawdziłam i polecam również innym. Co prawda czuć czosnek, ale nigdzie do jutra nie wychodze Ja osobiście uwielbiam znane chyba nam wszystkim dwie sałatki, które polecam, bo są przepyszne!! 1. sałatka grecka sałata ser feta pomidory papryka rzodkiewka ogórki sos Vinegrette sól, pieprz Sałatę, najlepiej lodową (jest bardziej krucha) rozrywamy (nie ma co używac noża). Około 3-4 pomidory, 1-2 ogórki surowe, paprykę, rzodkiewkę (cały pączek) kroimy na kawałki i dodajemy do sałaty. Ser feta (jest pakowany w prostokątne pudełeczko, ale nie kojarzę jaka ilość, ale z reguły wielkości osełki (masła)) kroimy na kostki i wrzucamy. Sos Vinegrette jak jest napisane na opakowaniu wlewamy (są gotowe albo w proszku). Można posolić i popieprzyć, ale warzywa, sos i ser dają pyszny smak, bez przypraw. Są również inne sosy, jeśli nie ma Vinegrette- które można użyć. Pycha!! Krótka robota, a efekt jest. Niby takie znane, ale każdy kto przyjdzie opycha się ja z reguły robię z dwóch sałat bo jest więcej wiadomo, wtedy ilość warzyw dopasujemy. Sałatka jest już dobra nawet bez fety, jak ktoś nie lubi. Niektórzy dają twaróg, ale to kwestia smaku osoby. 2. sałatka z tyńczykiem Przygotowywujemy sałatkę w ten sam sposób, jednak nie dodajemy fety. Warzywa jak kto lubi, głównie żeby była papryka, najlepiej żółta i pomidorki. Wykładamy na miseczkę sałatkę. Gotujemy kilka jajek (w zależnosci ile jest sałatki). Ugotowane jajka kroimy na 4 albo 8 i jak sloneczko przystajamy sałatkę. Pomiędzy pokrojone na sałatce jajka wykładamy tuńczyk. Tak że jest na zmianę: kawałek jajka i tuńczyk. Dodatkowo przystrajamy papryką. Mozna salatke szykowac już na talerzykach odzielnych i wtedy kazdy ma ladnie przystrojone. Jak ktoś lubi chleb, polecam z masłem czosnkowym Smacznego![/b] |
||||||||||||||
|
MałGośka
Adminka
|
O, w tym się z Blinkiem od ostatniego roku rozsmakowaliśmy:
Brokuły, najlepiej świeże, gotujemy tak, by nie były zbyt miękkie i studzimy. Kostkę fety kroimy w... kostkę Sporo koperku i jeszcze więcej przeciśniętego przez praskę czosnku mieszamy z kefirem/jogurtem - ogólnie ilości składników dobieramy wedle uznania i smakowych oczekiwań Całość mieszamy. Z uczuciem - będzie smaczniejsze... A na koniec prażymy płatki migdałów i posypujemy całość. Gwarantuję - zakochacie się w tej sałatce, zwłaszcza jak dopasujecie do siebie ilość dodatków Można tez zastosować bardziej ekonomiczną wersję tego smakowego cuda - i do brokułów dodać kalafiora (bo sam niestety jest zbyt nijaki), a zamiast płatków uprażyć słonecznik łuskany. To przygotowuję gdy na grillu mamy więcej gości |
||||||||||||||
|
Aska
Zwierzozwierz
|
Zrobiłam wczoraj wersję z migdałami i osobno ze słonecznikiem. Fajne , mnie bardziej smakuje z migdałami i zastanowię się czym można je "podrasować" .
Przepis na dziwną, ale bardzo smaczną (no i błyskawiczną) sałatkę. Puszka ananasów (kostka) Puszka kukurydzy Feta 2-3 łyżki majonezu Ananasa osączamy (jeśli kupimy w plastrach, to oczywiście kroimy), kukurydzę też osączamy, fetę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez (nie za dużo, bo się zrobi papka) i zajadamy. |
||||||||||||||
|
Justyna
Zwierzofan
|
O! O fecie w takiej kombinacji nawet nie pomyślałam, muszę wypróbować Ja robię podobną sałatkę ale z tuńczykiem (w sosie własnym) w miejsce sera, po za tym bez zmian . W wersji ekonomicznej dodaje jeszcze ryż i wychodzi całkiem smakowite rizotto
|
||||||||||||||
|
Aska
Zwierzozwierz
|
Żur
Gotujemy najzwyczajniejszy wywar z warzyw + 2-3 listki laurowe i 4-5 ziaren ziela angielskiego. Jak się zrobi taki pomarańczowawy od marchwewki (warzywa muszą się dobrze wygotować) to wlewamy słoik najzwyczajniejszego barszczu kupionego w piekarni. Solimy i sporo pieprzymy do smaku. U mnie każdy wlewa sobie taki czysty żur na talerz i dobiera jako dodatek w ilości dla siebie najlepszej postawione osobno : wyciśnięty czosnek, gęstą kwaśną śmietanę i ugniecione z masełkiem ziemniaki. No i oczywiście zapomniałam. Do wywaru nieduża garść suszonych grzybów. |
||||||||||||||
|
Jeść |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.