![]() |
![]() | Jeść | ![]() |
![]() |

![]() | ![]() |
irma
Zwierzozwierz
![]()
![]() |
![]() |
no to dawaj szybciutko
|
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
AnJa
Zwierzofan
![]()
![]() |
![]() |
Też chętnie poczytam i skorzystam
![]() Janusz od dziewięciu lat nie je mięsa, z wyjątkiem ryb oraz innych żyjątek wodnych ![]() Niestety ja raz w czas, tzn. raz na kilka tygodni zjadam jakąś wędlinę ![]() ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Justyna
Zwierzofan
![]()
![]() |
![]() |
Super! My co prawda jesteśmy mięsożerni, ale nie fanatycznie i wegetariańskie jedzenie też uważamy za godne uwagi, a jak mówisz że można je szybko przygotować, to dla mnie już pełna bomba!
![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Aska
Zwierzozwierz
![]()
![]() |
![]() |
ok. 30 dkg pieczarek
1 puszka anchois 1 mały słoik kaparów ok. 30 czarnych oliwek oliwa z oliwek śmietana 30% parmezan Pieczarki obieramy i kroimy na średnio drobne kawałki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek (oliwy musi być trochę więcej niż ledwo na dnie). Jak się przesmażą (ok. 5-7 min.) dodajemy pokrojone anchois (+ zalewa z puszki), osączone kapary i pokrojone w krążki oliwki, mieszamy i smażymy razem ok. 5 min. Dodajemy śmietanę (po trochu, bo się zważy) i energicznie mieszamy. To jest sos do spaghetti, więc w momencie wrzucenia pieczarek do garnka wstawiamy wodę na makaron, bo przyrządzenie sosu trwa tyle co gotowanie makaronu. Posypujemy utartym parmezanem (trochę). Do tego białe wytrawne wino i mamy kolację dla dwojga. Ponieważ moja córka ma od czasu do czasu napady mięsożerstwa, to dopóki jej nie przejdzie jada kurczaka ![]() Nie wiem czy lepiej ptaka niż ssaka, ale kilka przepisów będzie ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Justyna
Zwierzofan
![]()
![]() |
![]() |
Spaghetti!
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Aska
Zwierzozwierz
![]()
![]() |
![]() |
To dziś sałatka. Ucieszycie się, bo z kurczakiem.
1 średni kurczak z rożna szklanka ryżu 1 średni zielony ogórek (wężowy) majonez Od razu uprzedzam, że nie gotuję ryżu w torebkach (brr...). Poniżej przepis na smaczny, sypki ryż w dowolnej ilości (ważne są proporcje i czas). Ryż gotujemy w skali 1 szklanka ryżu, 2 szklanki wody + łyżeczka soli. Pod przykryciem, od momentu zagotowania, na bardzo małym ogniu (ma sobie tylko pyrczeć) 18 min., następnie wyłączamy gaz i absolutnie nie odkrywamy ryżu przez następne 20-25 min. (dochodzi ![]() ![]() Nie wiem jaki jest Wasz stosunek do czosnku (ja uwielbiam), ale przepis na pomidory pod pierzynką (z czosnkiem) jest absolutnie fantastyczny. Następnym razem ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Justyna
Zwierzofan
![]()
![]() |
![]() |
Pomidory i czosnek uwielbiam!
![]() Jeżeli Aska pozwolisz, to ja też wrzucę do Twojego Kącika Kulinarnego swoje trzy grosze ![]() Fantastyczne spaghetti na upalne (i nie tylko) dni: makaron spaghetti (1/2 opakowania) puszka pomidorów (najlepiej już pokrojonych, bo po co się z tym babrać ![]() 1-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań) ok. 1/2 opakowania sera typu camembert lub brie ok. łyżka oliwy z oliwek bazylia świeża ew. suszona sól, pieprz do smaku jeżeli mamy świeże pomidory, to parzymy je, obieramy ze skórki, kroimy w dość drobne kawałki, wrzucamy do miski jeżeli mamy pomidory w puszce, to otwieramy puszkę i wrzucamy zawartość do miski kroimy ser w jak najdrobniejszą kosteczkę i wrzucamy do tej samej miski, przeciskamy czosnek przez praskę (no chyba że chce nam się go drobniutko posiekać, mnie się z regóły nie chce ![]() całość polewamy oliwą, doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i mieszamy. gotujemy makaron (jeżeli robimy wersję super ekspres tzn. pomidory pokrojone z puszki, bazylia suszona, czosnek przez praskę, to oczywiście zaczynamy od postawienia wody na makaron, bo i tak nim spaghetti będzie dobre, to my już dawno będziemy mieli całą resztę zrobioną ![]() ![]() Można je wykonać również w wersji super light, tzn. zrezygnować z sera i zwykły makaron zastąpić pełnoziarnistym, też dobre i prawie nie tuczy ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Blink
Moderator
![]()
![]() |
![]() |
No to ja dodam tez cos od siebie:
Wykonanie: 2 kalafiory (100 dag), sól, cukier, 25 dag pieczarek, 3 łyżki masła, 1 łyżka tłuszczu do naczynia, 2 łyżki posiekanej zieleniny, 3 pomidory (25 dag), 2 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 2 łyżki ketchupu Kalafiory oczyścić, opłukać w wodzie zakwaszonej octem. Włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru, ugotować bez przykrycia na półmiekko (10 min), osączyć. Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, osuszyć, pokroić na plasterki, poddusić 5-10 min. na 1 łyżce masła. Szerokie naczynie wysmarować tłuszczem. Jeden z kalafiorów położyć głąbem do spodu na środek naczynia. Drugi podzielić na cząstki, wymieszać z pieczarkami i połową zieleniny, posolić, rozmieścić wieńcem wokół kalafiora w naczyniu. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na grube cząstki, ułożyć na wieńcu. Masło (2 łyżki) roztopić, rozmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, odstawić z ognia, wlewać powoli zimne mleko mieszając trzepaczką, posolić, zagotować mieszając. Wymieszać z ketchupem. Polać kalafior. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Posypać pozostałą zieleniną. Mojej MałejGosi smakuje wysmienicie ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Justyna
Zwierzofan
![]()
![]() |
![]() |
Nie dość, że brzmi smakowicie, to jeszcze musi bardzo efektownie wyglądać!
![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Justyna
Zwierzofan
![]()
![]() |
![]() |
Blink, a próbowałeś eksperymentować i zastąpić kalafiora brokułami?
|
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Blink
Moderator
![]()
![]() |
![]() |
Tak, raz tak zrobilem ze na dole byl kalafior a dookola wlasnie brokuły. Tez pyszne.
|
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Amie
Adminka
![]()
![]() |
![]() |
A ja uwielbiam taką potrawę: Do miski wrzucam pokrojone na kawałki (wielkość taka akurat do buzi na kęs
![]() ![]() Straaasznie mi to smakuje, a mięsożercy z powodzeniem mi podkradają. ![]() ![]() Aha dodaję też czasem parówki sojowe lub kiełbaski sojowe ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Karolina
Zwierzofan
![]()
![]() |
![]() |
To i ja dorzuce cos pysznego
![]() Przepis skopiuje z netu, ale sprawdzalam i jest pyszny (robilam jote w jote wg. tego przepisu). Szkoda tylko ze trzeba bedzie poczekac na sliwki... chociaz mozna podobno robic takze z rabarbarem a jak patrze na szybkosc tegorocznej wiosny to wydaje mi sie, ze rabarbar bedzie juz za chwilke ![]() Składniki: - Półtorej szklanki kaszy jaglanej - 3 szklanki wody (lub 1 szklanka wody i 2 szklanki mleka) - ja robilam na wodzie - 2 łyżki masła - 30 dag śliwek - pół szklanki cukru - cukier waniliowy - cynamon - sól - masło lub olej do wysmarowania żaroodpornego naczynia - śmietana do polania. Sposób przyrządzania: Kaszę wsyp do rondla i zalej gotującą się wodą. Dodaj łyżkę masła, posól i gotuj pod przykryciem około pół godziny - nie powinna być całkiem miękka. Nagrzej piekarnik do 170 - 180°C, przygotuj naczynie do zapiekania. Śliwki umyj, osącz, usuń pestki, oprósz częścią cukru zwykłego i waniliowego oraz cynamonem. Gorącą kaszę wymieszaj z resztą cukru i ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami na przemian ze śliwkami (kasza powinna stanowić pierwszą i ostatnią warstwę). Posyp wierzch kawałeczkami masła. Zapiekaj pod przykryciem przez 30 - 40 min. Podawaj z cukrem waniliowym i śmietaną. Do kaszy można przed zapieczeniem dodać orzechów lub rodzynek, a zamiast śliwek użyć jabłek lub rabarbaru. |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Amie
Adminka
![]()
![]() |
![]() |
A czy ktoś ma pomysł co zrobić z kuskusem?
![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | Jeść | ![]() |
|
||
![]() |
![]() |
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.